Bizi Arayın Size Yardımcı olalım...

  1. Anasayfa
  2. Telefon Tamiri
  3. Bluetooth 5 3 Sürümü Redmi K50 Serisi ile Geliyor

Bluetooth 5 3 Sürümü Redmi K50 Serisi ile Geliyor

Bluetooth 5 3 Sürümü Redmi K50 Serisi Ile Geliyor

Bluetooth 5 3 Sürümü Redmi K50 Serisi ile Geliyor; Xiaomi çatısı altında faaliyet gösteren ve son dönemde adından sıkça söz ettirmeyi başaran Redmi, K50 serisi ile dikkatleri üzerine çekti. Uzun süredir hakkında birçok iddianın gündeme geldiği serinin bazı önemli özellikleri şimdiden Xiaomi tarafından çeşitli platformlar üzerinden duyurulmaya başlandı. Yakın zamanda tanıtılacak olan seriden gelen son haberler, cihazların kablosuz bağlantı konusunda çığır açacağını gösteriyor.

Bluetooth Nedir Ne İşe Yarar?

Bluetooth 5 3 Sürümü Redmi K50 Serisi ile Geliyor; İlk olarak 1994 yılında Ericsson tarafından kullanılan Bluetooth, cihazların kablosuz bir ağ üzerinden iletişim kurmasını ve veri aktarmasını sağlayan bir teknolojidir. Bu teknolojiden önce bilgisayarlar, telefonlar ve eğlence sistemlerinden oluşan çoklu elemanlar radyo sinyalleri, kızılötesi ışınlar veya kablolar aracılığıyla birbirleriyle haberleşebiliyordu. Ancak Bluetooth sayesinde bu yavaş sistemin kullanımından vazgeçilmiştir. Bluetooth, kısa mesafeli radyo frekansı sayesinde iletişim sağlar. İletişim hızı 2,4 Ghz seviyesindedir. Kablosuz iletişim kurulurken fiziksel ve protokol olmak üzere iki ayrı aşamadan geçilir. Fiziksel katmanda bir bağlantı kurulur. Protokolün aşılması durumunda iletilen mesajların kontrolü, veri aktarımının kaç bit hızında yapılacağı ve bit aktarımının aktarım süreleri ile ilgili işlemler tamamlanır.

Bluetooth sayesinde iki ayrı elektronik cihaz birbiriyle hızlı bir şekilde etkileşime girebilmektedir. Video, görüntü ve ses dosyaları kablosuz ağ üzerinden kolayca iletilir. Bluetooth genelde her akıllı cihazda bulunur, oldukça yaygın olarak kullanılır.

Bluetooth teknolojisi hızlı ve pratiktir. Veri aktarım hızı, etkileşimde bulunacak cihazların kapasitesine ve çekim gücüne göre değişiklik göstermektedir. 10 metre mesafeye kadar açık alanlarda veri aktarımı kolaylıkla sağlanmaktadır. Veri hızı, gönderilecek dosyanın boyutuna ve cihazlar arasındaki yakınlığa bağlı olarak değişir. Aralık ayında 721 Kbps ve 1 Mbps aralığında veri aktarımı gerçekleştirilmektedir.

Bluetooth teknolojisinin günümüzde en çok kullanılan alanları akıllı telefonlar, tabletler ve kameralardır. Bluetooth teknolojisinin özelliklerini taşıyan bu cihazlar sayesinde, veriler kabloya ihtiyaç duymadan bilgisayara kolayca aktarılabilmektedir.

İlginizi Çekebilir: Bluetooth Nedir

Kablosuz Bağlantılar Nasıl Kullanılır?

Bluetooth her cihaz için farklı şekillerde kullanılabilir. Ancak genel prensip olarak iki farklı cihazın bir Bluetooth kanalı üzerinden birbirine bağlanabilmesi için her ikisinde de Bluetooth’ un açık olması gerekir. Öncelikle Bluetooth cihaz eşleştirmeleri yaparak çalışmaya başlar. Aktarımın tamamlanabilmesi için her cihaza bir şifre girilerek güvenlik unsuru tamamlanır. Bundan sonra, veri paylaşımı dosya aktarımını başlatmak için hazır hale gelir.

Bluetooth özelliğine sahip cihazların birbirine olan mesafesi en az 10 metre ise 100 metreye kadar çıkmalıdır. Esasen Bluetooth teknolojisinde radyo tabanlı bir bağlantı sistemi kullanılmaktadır. Bluetooth sayesinde, çıktı almak için dizüstü bilgisayardan yan odadaki yazıcıya komutlar gönderilebilir veya akıllı ev sistemi kullanılarak ev alarmı kontrol edilebilir.

Yeni 5.3 Sürümü Ses Yenilikleri

Kulaklık, klavye, fare gibi birçok teknolojik cihazı sihirli bir şekilde diğer elektronik ürünlere bağlayan Bluetooth, her geçen gün yaygınlaşıyor. Oldukça pratik ve kullanışlı olan bu bağlantı şekli hayatımızı adeta kolaylaştırıyor. Ancak bu teknoloji yavaş gelişiyor ve özellikle ses konusunda bazı kullanıcıları memnun etmiyor. Neyse ki bu, Bluetooth LE Audio adlı yeni bir bağlantı türüyle değişiyor.

Bluetooth Bluetooth LE Audio arasındaki fark nedir?

En basit haliyle anlatacak olursak oldukça eski olan standart Bluetooth hala popülerliğini koruyor. Düzenli olarak güncellenen ve yeni teknolojiye ayak uyduran bağlantı tipi, menzil ve hız konusunda zaman zaman ciddi iyileştirmeler alıyor. Aşağı yukarı benzer bir yapıda çalışan Bluetooth LE Audio, standart versiyona göre birkaç konuya ayrılıyor. Bunlardan en önemlisi sesi daha kaliteli iletmesi ve bunu yaparken daha az güç tüketmesidir. LC3 standardını destekleyen LE Audio, düşük karmaşıklıklı bir kod çözücü kullanarak standart sürümden daha iyi sıkıştırma sunar. Bu nedenle Bluetooth’ un klasik formu kadar kaynak tüketmez.

Bluetooth LE Audio teknolojisi çok az güç tüketerek aynı anda birden fazla cihazı bağlamanıza olanak tanır. Örneğin bir yandan Netflix’ te dizi izleyen bir kişi, herhangi bir ekstra uyumlu teknoloji kullanmadan telefonundan bir aramayı cevaplayabiliyor. Bu teknolojinin bir diğer önemli avantajı da sesi paylaşabilmesidir. Aynı anda birden fazla kulaklığa bağlanmayı desteklemeyen standart Bluetooth’ un aksine, LE Audio bunu çok daha az enerji tüketimi ile yapabiliyor. Henüz çok az cihaz tarafından desteklenen bu bağlantının yakın gelecekte yaygınlaşması ve sıklıkla kullanılması bekleniyor.

Redmi K50 Bluetooth 5.3 ve LC3 Ses Desteği

Redmi K50 serisi, birçok yönden önemli iyileştirmeler ve yenilikler içeriyor. Redmi tarafından paylaşılan görsellere göre bu yenilikler, akıllı telefonlarda ilk kez göreceğimiz Bluetooth 5.3 standardını içerecek. Bluetooth teknolojisi, kablosuz kulaklıkların yaygınlaşmasıyla hayatımızın vazgeçilmez kablosuz bağlantı teknolojilerinden biri haline geldi. Bu teknoloji oldukça eski olmasına rağmen yeni Bluetooth sürümleri ile artan bağlantı ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilmektedir. Bluetooth’un her yeni versiyonu ile bağlantı mesafesi artmasına rağmen enerji tüketimi alanında bir azalma gözlemlendi.

Bu gelenek, Bluetooth’un en son sürümü olan Bluetooth sürüm 5.3’te devam etmektedir. Ancak yeni sürümde en çok dikkat çeken özellik gecikme süresinde gözle görülür bir azalma olması. MediaTek tarafının en üst seviyede konumlandırdığı Dimensity 8100 ve Dimensity 9000 yonga setinin oyuncular için iyi bir seçenek olmasının yanı sıra cihazların düşük gecikmeli Bluetooth teknolojisine sahip olması mobil oyunsever kullanıcıları da memnun edecek.

Bluetooth 5.3 desteğinin cihazlara dahil edilmesi, LC3 adı verilen bir ses analiz sisteminin kullanılmasına da olanak sağladı. Bu sayede Redmi K50 serisi, kullanıcıların bu ses analiz desteğine sahip kulaklıktan tam verim almalarını sağlıyor. Güçlü bağlantı özellikleri sunan Redmi K50 serisindeki tüm cihazlar, kullanıcıların cihazlarını uzaktan kumanda olarak kullanmalarını sağlayan bir Xiaomi klasiği olan kızılötesi sensörünün yanı sıra yüksek doğrulukta çift frekanslı GPS sistemi ile gelecek.

Redmi’den K50 serisinin ortaya çıkan özelliklerine bakıldığında şirketin bu cihazlara büyük önem verdiği söylenebilir. Satış rakamları açısından pandemi ve çip krizine rağmen önemli bir başarı göstermesi beklenen cihazların küresel pazarlama gününde hangi fiyattan satışa çıkacağı henüz bilinmiyor.