Bizi Arayın Size Yardımcı olalım...

  1. Anasayfa
  2. Telefon Tamiri
  3. Bluetooth Nedir

Bluetooth Nedir

Bluetooth Nedir

Bluetooth Nedir; Biz bunun farkında olmasa bile Bluetooth bağlantısı hayatımızın bir parçası haline geliyor. Cep telefonlarımız veya cihazlarımız, kablosuz kulaklıklarımız, oyun denetleyicilerini konsollara bağlamak ve bilgisayarlara bağlandığımız bileşenler arasında kablosuz veri aktarımı için Bluetooth kullanıyoruz.

Bluetooth Nedir; Kısa mesafelerde başka bir telefon kullanıcısına belge, fotoğraf veya video göndermek için kullandığımız bluetooth özelliği nedir?

Bluetooth Ne İşe Yarar

Kablosuz ağ üzerinden kısa mesafeler arasında hızlı veri aktarımı, Bluetooth teknolojisi sayesinde gerçekleşir. Bu teknoloji öncelikle 1994 senesinde kullanıldı. İlk kez kullanıldığından beri dünya genelinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bluetooth temelde radyo frekansları üzerinden iletişim sağlar. 24 Ghz hızında iletişim kurarken, iyi performans elde etmek için iki cihaz arasındaki mesafe de 10 metredir. Bluetooth kullanarak veri aktarım hızı, cihazların kapasitesine bağlı şekilde 1 Mbps ile 721 Mbps arasında değişir. Bluetooth teknolojisinin bu kadar benimsenmesinin sebebi, herhangi bir kabloya ihtiyaç duymadan hızlı ve kolay veri aktarımı sağlamasıdır.

Bluetooth Ne Anlama Gelir?

Bluetooth öncelikle 1994 senesinde Ericson şirketi tarafından kullanıldı. Kablosuz ağ üstünden veri aktarımını sağlamakta olan teknolojidir. Bluetooth veri aktarımında kısa bir mesafede olmanız gerekir. Verileri sağlıklı bir biçimde aktarmak için mesafeniz açık alanda 10 metreyi geçmemelidir. Bu kısa mesafe, radyo frekansı sayesinde bluetooth bağlantısını yapar. Kablosuz bağlantı yapmak için iki aşamadan geçer. Bunlardan biri fiziksel katman ve diğeri protokol aşamasıdır. Fiziksel katman üstünde bağlantı kurulurken, protokoller kontrol edilebilir ve iletilecek mesajlar kontrol edilir, kaç bit veri aktarılacağını hesaplar ve bit iletiminin iletim süreleriyle ilgili işlemleri tamamlar. Bluetooth teknolojisi bugün bile yaygın olarak kullanılmaktadır ve hızlı ve pratiktir. İletilecek cihazın kapasitesine, gönderilecek dosyanın boyutuna ve cihazlar arasındaki mesafeye göre değişir.

Bluetooth Ne İşe Yarar
Bluetooth Ne İşe Yarar

Bluetooth Nerelerde Kullanılır

Bluetooth teknolojisinin kullanımına verebileceğimiz en popüler örneklerden biri akıllı cihazlar ve kameralardır. Bluetooth teknolojisiyle, bu tip cihazlardan Bluetooth teknolojisi sayesinde bir kabloya ihtiyaç duymadan direk olarak bilgisayarınıza veri aktarabilirsiniz. Bluetooth’un popüler olarak kullanıldığı alanlara bir örnek olarak, aşağıda belirtilen öğeleri de gösterebiliriz;

  • Bluetooth Kulaklık: Bluetooth kulaklıklar, verileri pek çok cihaza kablosuz olarak bağlayabilir ve bu cihazlardan veri aktarabilir.
  • Bluetooth fare ve Klavye: çoğu bilgisayar kullanıcıları hala kablolama zorluk ortadan kaldırmak için Bluetooth teknolojisini kullanarak fare ve klavye kullanın.
  • Bluetooth hoparlörler: bunlar, herhangi bir Bluetooth vericisine bağlanabilen hoparlör sistemleridir.
  • Bluetooth araç sistemleri: bunlar, sürüş sırasında gözlerinizi ve ellerinizi aracın kontrol kontrollerinden ayırmak mecburiyetinde kalmadan arama yapmanıza yardımcı olan araç sistemleridir.
  • Bluetooth saat veya pedometre: Mobil cihazınıza veya Bluetooth bağlantısını kullanarak başka bir cihaza bağlanan ve bu iki cihaz arasında sürekli veri aktaran saat veya pedometre.
  • Bluetooth Kilidi: özellikle lüks otomobillerin çoğu Bluetooth teknolojisiyle çalışabilir. Bu şekilde, bu araçların kullanıcıları mobil cihazlarından bile araçlarını açabilirler.

İlginizi Çekebilir: Haftanın Teknoloji Gündemi

Bluetooth Ne İşe Yarıyor

Bluetooth, Ericsson tarafından 1994 senesinde kablolara ihtiyaç duymadan kısa bir mesafeden veri aktarmak için icat edildi. Bu yeni transfer biçimi diğer teknoloji firmalarinin de dikkatini çekti. Ericsson 1998 senesinde Intel, Nokia ve Toshiba ile bir araya geldi ve Bluetooth özel ilgi Grubu (SIG) kurdu. SIG, kar amaçlamayan bir organizasyondur ve Bluetooth’un geliştirilmesiyle ilgilenmektedir. Bugün, SIG’İN 15.000’den fazla üyesi var. SIG’NİN Bluetooth direksiyon üyeleri arasında Motorola, Lenovo ve Microsoft gibi firmalar yer almakta.

Bluetooth Nedir

Başlangıç

1990’larda, iki Ericsson çalışanı Japp Haartsen ve Sven Mattisson Seri Veri kablolarının yerini almak için kısa menzilli kablosuz seçenekler üstünde çalışıyorlardı. İsveç’in Güney kesimindeki şirketin Lund araştırma laboratuvarlarında yapılan araştırmalar neticesinde, çift sonunda kısa dalga boylarına sahip UHF radyo dalgalarında bir uzlaşmaya varmayı başardı. 2.4 ila 2.485 GHz arasında değişen bu frekanslar endüstriyel, bilimsel ve tıbbi radyo bantları (ISM) için kullanıldı. Temel amacı, bu aralıktaki tüm kişisel bilgisayarlara veya mobil cihazlara yerelleştirilmiş bir kişisel kablosuz bağlantı (WPAN) sağlamaktı. Bu bağlantıyı kurmak için, muhtemel girişim sorunlarından kaçınmaya çalışırken frekans atlamalı yayılma spektrumu tekniğine dayalı bir açıklama tasarladılar. Ericsson için Haartsen ve Mattisson tarafından geliştirilen bu çalışma, yakında kişisel bilgisayar ve cep telefonu pazarında büyük oyuncuların dikkatini çekti. Böylece, 1998’de Ericsson IBM, Intel, Toshiba ve Nokia ile; onlar Bluetooth kimlik neticelendirmek ve yeterlilik programı ve marka koruma yönetmek için Bluetooth özel ilgi Grubu (SIG) yaratmak için bir araya geldi.

Bu makale için Google’da en çok aranan kelimeler ; bluetooth nedir ne işe yarar , bluetooth nedir nasıl , bluetooth nedir nasıl çalışır , bluetooth nedir nerelerde kullanılır , bluetooth nedir kısaca , bluetooth nedir ve nerelerde kullanılır , bluetooth nedir Türkçesi , bluetooth 5.0 nedir
bluetooth adaptör nedir , bluetooth aptx nedir.