Bizi Arayın Size Yardımcı olalım...

  1. Anasayfa
  2. Telefon Tamiri
  3. Çocuklarda Teknoloji Bağımlığı

Çocuklarda Teknoloji Bağımlığı

Çocuklarda Teknoloji Bağımlığı

Çocuklarda Teknoloji Bağımlığı, Yaşadığımız teknoloji çağı hayatlarımızı hızlandırıyor ve birçok işimizi kolaylaştırırken, yeni tür bağımlılıklar da yaratıyor. İnternet bağımlılığı, sosyal medya bağımlılığı, bilgisayar oyunu bağımlılığı, cep telefonu bağımlılığı gibi birçok türü olan teknoloji bağımlılığı, çocuklar için en tehditkardır.

Çocuklarda Teknoloji Bağımlığı, günün çoğunu bilgisayar oyunları oynayarak, internette sörf yaparak veya başkalarını sosyal medya hesapları aracılığıyla takip eden çocuklar fiziksel, ruhsal ve sosyal olarak sağlıklı gelişmezler. Bugün Cep Hastanesi bloğundaki makalemizde, çocuklarda teknoloji bağımlılığını önlemenin yolları hakkında yararlı bilgiler paylaşacağız.

Teknoloji Bağımlılığı Nedir ?

Kısaca söylemek gerekirse, teknoloji bağımlılığı, teknolojik ürünler ve özellikle internet olmadan 1 gün bile harcayamamak anlamına geliyor. Teknolojik ürünlerle sanal bir dünya kuran insanlar, onlardan uzak durduklarında ciddi sorunlar yaşıyorlar.

Teknoloji bağımlılığı sürecinde, internette amaçsız sürmek, bilgisayar oyunlarına aşırı ilgi, sosyal medya hesaplarını sürekli takip etmek, cinsel içerikli sitelere tıklamak gibi davranışlar büyük bir paya sahiptir. Çocuklarda ve özellikle okul öncesi yaş grubunda bilgisayar oyunlarına aşırı ilgi, teknoloji bağımlılığının gelişmesinin ana nedenlerinden biri olarak kabul edilir.

Çocuklarda Teknoloji Bağımlığı

Teknoloji bağımlılığı bilinci henüz toplumumuzda da istenen düzeyde olmadığından, hem yetişkinlerde hem de çocuklarda teknoloji bağımlılığını kabul etmek kolay değildir. Bununla birlikte, diğer bağımlılık türlerinde olduğu gibi, teknolojiye bazı bağımlılık belirtileri vardır ve bu belirtiler gözlemlenirse, teknolojik ürünlerle kurulan ilişkileri gözden geçirmek gerekir.

İlginizi Çekebilir: Mavi Balina Tehlikesi

Bu belirtilerin en önemlisi, teknolojik ürünler karşısında “sadece birkaç dakika” diyerek saatlerce vakit geçirmektedir. Bu şekilde hareket eden insanlar sürekli olarak ekranın önündeki zamanları hakkında yalan söylüyorlar. Bağımlılığının sonraki aşamalarında, kişi artık anonim bir kişi olarak poz vererek insanlarla yüz yüze iletişim kuramıyor ve iletişimi sadece teknolojik ürünlerle tercih ediyor.

Bu iletişim biçimi sizi sürekli kendi kişilik özelliklerinizi bastırmaya zorlar. Bir yandan telefon ve bilgisayardan önünde geçirdiği zamandan dolayı kendini suçlu hisseder, öte yandan tüm teknoloji işlerinin kolayca yapıldığını düşünmekten hoşlanır. Tüm işini internete erişim yoluyla planlamaya başlıyor.

Çocuklarda Teknoloji Bağımlılığını Önleme Yolları Nelerdir ?

Teknoloji bağımlılığını bu şekilde kısaca ele aldıktan sonra, makalemizin bu bölümünde çocuklarda teknoloji bağımlılığını önlemenin yolları hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız. Ancak bu noktayı özellikle vurgulamak istiyoruz. Burada paylaştığımız bilgiler yalnızca genel koruma amaçlıdır. Çocuğunuzda herhangi bir teknoloji bağımlılığı belirtisi gözlemlediyseniz, derhal bir uzman psikoloğa başvurmalısınız. Çocuğunuzu uzman psikoloğunuzun teknoloji bağımlılığından kurtarmak için doğru yöntemleri ve yaklaşımları öğrenebilirsiniz.

Çocuğunuza Sınır Koymalısınız

Yaşadığımız çağın bir gereği olan telefonlar, doğru kullanıldığında çok faydalı bir araçtır. Ancak, telefonda geçirilen süre uzadıkça, hem fiziksel, hem ruhsal hem de sosyal olarak bazı sorunlar olabilir. Özellikle çocukların telefondaki zamanları uzadıkça, ebeveynleriyle ilişkileri azalır ve bu beraberinde zincirleme bazı sonuçlar getiriyor. Çocuklarda teknoloji bağımlılığını önlemek için, telefonda harcanan zamanı sınırlamayı düşünebilirsiniz. Çocuğunuzla bir anlaşma yapmalı ve günde kaç saat telefon kullanacağınıza karar vermelisiniz.

Sosyal Medyada Kimlerle Görüştüğünü Bilmelisiniz

Sosyal medya hesapları yoluyla kurulan iletişim biçimleri çocukların fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişimleri için zararlı sonuçlar doğurabilir. Çocukların bu hesaplar yoluyla sosyal beceriler ve iletişim becerileri geliştirdikleri düşünülse de, yanlış kişilerle “sohbet arkadaşlıkları” üzücü sonuçlar doğurabilir. Bu tür dostluklar ilerleyen zamanlarda antisosyal kişilik bozukluğuna bile yol açabilir. Çocuklarda teknoloji bağımlılığını önlemenin yollarında, çocuğunuzun sosyal medyada geçirdiği süreye ve kimlerle tanıştığına dikkat etmelisiniz. Çocuğunuz hesaplarındaki artan kişi veya beğeni sayısından çok mutlu oluyorsa, teknoloji bağımlılığı tehlikesi olabilir.

Bu makale için Google’da en çok aranan kelimeler ; çocuğun teknoloji bağımlılığı , çocuğun teknoloji bağımlılığı slayt.