Lithium Polymer ve Lityum İyon Farkları, büyük elektronik şirketleri tarafınca benimsenen 1990’ların başında ilk kere popülerlik kazanan bir şarj edilebilir pil şeklidir.Lityum iyon Pil (Li-ıon) Şarj Edilebilir Pil türüdür. Çoğunlukla elektrikli araçlarda kullanılır.
Bunlar aslen üç parçadan oluşan çok sert bir elektrik gücü üreten bir grup odacıktır: olumlu bir elektrot, negatif bir elektrot ve aralarında bir elektrolit veya sıvı kimyasal bileşik. Daha geleneksel olanlardan farklı olarak, çoğu lityum iyon pil, pilinizin aşırı ısınmaması veya patlamaması için güç ve deşarj akışlarını düzenleyen bir elektronik denetleyici içerir.
Lithium Polymer (li-po) Nedir ?
Lityum polimer pil, daha yaygın sıvı elektrolit yerine bir polimer elektrolit kullanan şarj edilebilir bir lityum iyon pildir. LiPo hücreleri, tablet bilgisayarlarda ve hücresel telefonunda kullanılmak için yüksek iletken yarı iletken (jel) polimerler oluşturur. Lipo hücreleri, 1980’lerde lityum-iyon ve lityum-metal pillerin kapsamlı geçmişini takiben, Sony’nin ilk ticari silindirik Li-ion hücresi ile 1991’de önemli bir kilometre taşına ulaştı. Bundan sonrasında, kese şekli de dahil olmak üzere diğer ambalaj biçimleri gelişti. Şimdi ise”LiPo” denmektedir.
Lithium Polymer (li-po) Özellikleri
Lipo hücreleri hücrelerden kaynaklanır. Her hücrenin nominal voltajı 3.7 volttur. Seri bağlı hücreler S harfi ile gösterilir. Bu durumda, harflerden önceki sayı hücre sayısını gösterir. Başka bir deyişle, 2S bahsedildiğinde, 3.7×2 = 7.4 Volt anlaşılmaktadır. 3s, 3,7×3 = 11,1 Volt için anlaşılmaktadır. Buna ek olarak, 3s2p Lipo piller için tanımlanır.
İlginizi Çekebilir: Huawei P10 Lite Parmak İzi Sensörü Çalışmıyor
Lithium Polymer ve Lityum İyon Farkları, 3S2P, 3 bağlı pilden 2’sinin paralel olarak bağlandığı anlamına gelir. Bu durumda, voltaj değişmez, sadece pilin miliamper değeri iki katına çıkar.Bir pilin boş bir hücresinin voltajı 3V olmalı ve 4.2 V olduğunda tamamen şarj edilmelidir. Kullandığınız hücrelerden herhangi biri 3V’NİN altına düşerse, pilin ömrü tükenme riski vardır. Aşırı şarj, kısaca 4.20 V’den daha çok şarj, bununla beraber güvenlik risklerine de sahiptir.
Lityum İyon (li-ion) Nedir ?
Lityum iyon Pil (Li-ıon) Şarj Edilebilir Pil türüdür. Çoğunlukla elektrikli çalgılarda kullanılır. Ağırlığına nazaran boyutu verebilir ve yaygın olarak kullanılan yüksek enerji ile en iyi pil türlerinden biridir. Bu pillerin hafıza etkisi yoktur ve kullanılmadığında yavaş enerji kayıpları vardır. Yanlış kullanıldığında tehlikeli olabilirler. Lüzumlu önlemler alınmazsa, ömrü diğer pil tiplerinden daha kısa olabilir. Daha gelişmiş lityum iyon pil tasarımları lityum polimer hücreleri ve lityum titanat hücreleri ihtiva eder.
Lityum İyon (li-ion) Özellikleri ?
Lithium Polymer ve Lityum İyon Farkları, Öncelikle lityum iyon piller, taşınabilir cihazların kullanım ömrünü uzatan pil çeşidi olarak bilinir. Lityum iyon piller, geleneksel pillere nazaran daha uzun ömürlü, daha yüksek güç yoğunluğuna sahip, bir seviyeye kadar daha hızlı şarj olan ve daha hafif bataryalardır. Li-ion pillerde klişe hale gelen şarj etmek için pilin tamamen boşalması durumuna gerek yoktur. İstenildiği zaman şarj edilebilir, istenildiği seviyede şarjdan çekilebilir.
Li-ion bataryalar, kapasitelerini her yıl yüzde 20 ila yüzde 30 arasında kaybederler. Ortalama ömürleri 5 yıldır. Direkt güneş ışınlarından ve direkt ısıdan korunması gereken bu piller, halihazırda kullanılan en yaygın ve verimli olan pil/batarya türüdür. Elon Musk’ın sahibi olduğu Tesla ve ortağı Panasonic de ortak bir projeyle dünyanın en büyük lityum iyon bataryası Gigafactory’yi üretmişti.
Li-ion Pil Çeşitleri
Ni-Cd: Nikel-kadmiyum pil elektrot olarak nikel oksit hidroksit ve metalik kadmiyum kullanan şarj edilebilir pil türüdür.
Ni-Mh: Nikel-metal hidrit Pil şarj edilebilir bir pildir. Pozitif yönde elektrottaki kimyasal reaksiyon bir nikel-kadmiyum bataryaya benzer ve nikel oksit hidroksit kullanır.
Akü: Akümülatör, kelimenin kısaltmasıdır. Bir pil, elektrik enerjisini kimyasal enerjiye dönüştüren ve gerektiğinde depolanan kimyasal enerjiyi elektrik enerjisi olarak aktaran bir akım toplayıcısıdır.
Lithium Polymer ve Lityum İyon farkları
- İki pilin kullanım özellikleri temelde aynıdır.
- Li-Po piller daha yeni ve geliştirilmiş bir tasarıma sahiptir. Bu yüzden, istenen şekle kolayca girebilirler.
- Lipo piller Li-ion pillerden daha pahalıdır. Bu nedenle, bugün akıllı cihazlarda maliyet azaltma açısından çok fazla kullanılmıyorlar.
- LiPo piller, sıcak ortamlarda Li-ion pillerden daha verimlidir.
- Lipo piller daha yüksek bir güç yoğunluğuna sahiptir, bu yüzden daha minik bir boyutta daha yüksek enerji depolayabilirler.
- Li-Po pillerin Li-ion pillerden biraz daha yüksek kullanım riski vardır. Bu yüzden daha dikkatli ve dikkatli kullanım gerektirirler. Ancak, bu tehlikeli olduğu anlamına gelmez. Çelik kılıf içinde olduğunda güvenli hale gelir.
Son olarak, Li-Po piller şarj ve boşalım süreleri Li-ion daha uzundur. Ayrıca daha uzun bir servis ömrü vardır.
Bu makale için google’de en çok aranan kelimeler;Lithium polymer (li-po) ve Lityum iyon (li-ion) farkları, lithium polymer (li-po) vs lithium ion (li-ion), li-polymer vs li-ion, li-ion vs li-polymer arasındaki fark, lityum polimer pil patlaması, li-polymer batarya ilk şarj, lityum polimer pil nasıl kullanımı, lityum polimer pil yapımı, li po telefon nasıl şarj edilmeli