Bizi Arayın Size Yardımcı olalım...

  1. Anasayfa
  2. Telefon Tamiri
  3. Oled Ekran Nedir

Oled Ekran Nedir

Oled Ekran Nedir

Oled Ekran Nedir; TV’lerle sık sık bildiğimiz OLED ekran teknolojisinden, avantajlarından ve dezavantajlarından bahsediyoruz.

Oled Ekran Nedir; Televizyonlarla sık sık duyduğumuz ve akıllı telefonlarda kullanıldığı söylenen OLED ekran teknolojisinin bugün en iyi ekran teknolojisi olduğu söyleniyor. Peki, sık sık bahsedilen OLED ekran teknolojisi nedir ve tam olarak ne yapar.

Televizyonlarla sık sık duyduğumuz ve akıllı telefonlarda kullanıldığı söylenen OLED ekran teknolojisinin bugün en iyi ekran teknolojisi olduğu söyleniyor. Peki, sık sık bahsedilen OLED ekran teknolojisi nedir ve tam olarak ne yapar

OLED Ekran Teknolojisi Nedir

LED ve LCD gibi bir ekran teknolojisi olan OLED veya Türkçe adı ile organik ışık yayan diyotlar, LED teknolojisinin ayrı bir versiyonudur. Oled’i genelde diğer ekran teknolojilerinden ayıran şey, yarı iletkenlerden geçen elektrik sayesinde ışığın oluşması ve ışığı ekranın alt tabakasında bulunan yayıcı plakasındaki deliklere yönlendirerek ışığın görüntüsüdür.

Bu teknoloji öncelikle Kodak tarafından üretildi. İlk etapta bahsettiğimiz bu tanım, karmaşık bir şey gibi görünse de, OLED teknolojisi hâlbuki ışığın kaynağını ve renk dizisini aynı anda kontrol eder ve ışığın her pikselde uygun parlaklık ve tonlarla iletilmesini sağlar.

Böylece, OLED ekranlı cihazlar çok daha parlak ve gerçek tonlarla daha parlak bir görüntü oluşturur. Aynı zamanda, OLED ekranlar diğer ekran teknolojilerinden daha az enerji tüketir, çünkü her pikselin parlaklığı farklı şekilde ayarlanabilir.

OLED Nasıl İşler

OLED veya organik ışık yayan diyotlar, piyasada bulunan LED teknolojisinin ayrı bir dalıdır. LED’ler, elektrolüminesans kullanan yarı iletken ışık kaynaklarıdır. Elektronları cihazın verici tabakasındaki elektron deliklerine yönlendirerek fotonları (ışık) yaratırlar. Işık, elektrik girişi ve yarı iletken malzemeden geçişi ile oluşturulur.

İlk olarak 1987’de Kodak araştırmacıları Ching W. Tang ve Steven Van Slyke tarafından yaratılan OLED teknolojisi, LED ile aynı fikre sahiptir. Bununla beraber, LED ampuller yerine ince, ışık yayan filmler kullanır. OLED, mevcut LCD / LED teknolojilerinden daha az enerji kullanırken daha parlak ışık oluşturabilir. “O” harfi, yani OLED’DEKİ “organik”, ışık yayan filmlerin hidrokarbon zincirlerinden oluşmasıdır.

İlginizi Çekebilir: iPhone Ekranda Görüntü Var Dokunmatik Çalışmıyor

Oled Ekran Nedir

Peki OLED Ekranların LED veya LCD Ekrana Göre Avantajları Nelerdir

OLED ekranların plastik ve organik yapısı, LED veya LCD ekranların kristal yapısına çok daha ince, daha hafif ve daha esnek. Çünkü OLED ekranların ışık emen katmanları daha hafif olduğundan alt katmanları sabit (rijit) yerine esnek olabilirler.

OLED ekranlarının alt katmanları LED ya da LCD ekranlarda kullanılan cam malzemesinin tam tersine plastik olabilir. OLED ekranlar LED ekranlara göre daha parlak olabilirler çünkü OLED ekranların organik katmanları LED ekranların inorganik kristal katmanlarından çok daha incedir ve OLED ekranın emici katmanları çok katmanlı olabilir.

Ayrıca OLED’LER diğerlerinin tam tersine cam ıçermez. OLED ekranlar daha az enerji gerektirir ve özellikle söz konusu cep telefonları gibi batarya ile çalıştırılan cihazlar olduğu bu büyük bir avantajdır. LCD ekranlar arka plan ışık alanlarını seçip bloke ederek görüntüler meydana getirirken OLED’LER ışıkları kendi kendilerine yönlendirirler.

Buradaki enerji kullanımı farkını LCD’LERİN enerjisinin çoğunu bu arka plan ışığına harcanması yaratır. Ancak beyaz arka plana sahip bir görüntü sözü olduğu OLED üç katı fazla enerji harcayabilir ve bu da düşük batarya ömrüne neden olur.

OLED Ekranlar Gölgelenme Hatalarına Gebe

Uzun süre kullanılan bazı plazma modellerinde, bazen gölgeler yaşayabiliriz. Bu gölgeler kaçınılmaz olarak görüntü niteliğini yok eder. Ne yazık ki, hayalet ekranlar olarak da adlandırılan bu gölgeleri onarmak mümkün değildir.

OLED ekranlar, bu plazma ekranlar gibi, zaman içerisinde gölgelenme hatalarına tabi olabilir. Peki bu ne kadar sürer ve nasıl gelişir? En baştan bahsedelim.

Bir OLED ekran gölgelenme hatası vermeye başladıysa, geri dönüş yok. Çünkü gölgelenme hataları bize ekranların tam ömür olduğunu gösteriyor. Bu durumun sebebi aşırı kullanımdır ve ekrandaki belirli bir görüntü uzun süre sabit kalır.

Oled Ekran Nedir

OLED’in Hiç Dezavantajı Yok Mu

Tabii ki, herhangi bir teknolojide olduğu gibi, OLED ekran teknolojisi büyük bir dezavantaja sahiptir. Mavi renk meydana getirirken OLED ekranların kullanmış olduğu malzemenin diğer renklere göre daha kolay aşınması ve aşınması olduğundan, bir süre sonra mavi rengin parlaklığı diğer renklere kıyasla azalır ve OLED ekranlar canlı yapılarını kaybeder.

Tabii ki, şu an için, OLED ekran üreticileri sorunu çözmek için ciddi bir çaba sarf etmek için bu konu da çok çalışıyorlar. Genel olarak, makalemizde, OLED ekran teknolojisini teknik detaylara dokunmadan yüzeysel olarak açıklamaya çalıştık.

Sonuç olarak, daha az güç tüketen ve daha canlı ve daha parlak bir görüntü veren OLED ekranların pek çok cihazda daha yaygın olarak kullanılması beklense de, engeller sebebiyle tam olarak genişletmek için zamana ihtiyaç duyuyorlar.

Bu makale için Google’da en çok aranan kelimeler ; oled ekran ne demek , oled ekran telefon nedir , p oled ekran nedir , iphone oled ekran nedir , oled ekran yanması nedir , oled revize ekran nedir , oled ekran , oled ekran üreticileri , oled ekran teknolojisi , oled ekran ile amoled arasındaki fark , oled ekran özellikleri , oled ekran teknolojisi nedir , oled ekran ekşi , oled ekran nasıl çalışır , oled ekran telefon.