Bizi Arayın Size Yardımcı olalım...

  1. Anasayfa
  2. Telefon Tamiri
  3. Telefon Hangi Parçalardan Oluşur

Telefon Hangi Parçalardan Oluşur

Telefon Hangi Parçalardan Oluşur

Telefon Hangi Parçalardan Oluşur , dışarıdan baktığınızda çok karmaşık görünüyor. Peki bir akıllı telefon hangi parçalardan oluşur? Cihazınızın sizin için çalışmasına yardımcı olan temel donanım katmanlarını bir araya getirdik.

Akıllı telefonunuzdaki tüm parçaları öğrenmeye hazır mısınız?

Telefon Parçaları Nelerdir ?

1.Ekran

Akıllı telefonun en belirgin bileşeni ekranıdır ve gördüğünüz her ayrıntı orada olsa da, aslında cihazın dahili bir bileşenidir. Teknik Servisimizde en çok yapılan işlemlerden biride Ekran Değişimidir. Günümüz akıllı telefonlarındaki ekran teknolojileri iki ana tipte sunulmaktadır:

  • LCD tabanlı ekranlar (IPS teknolojisi ve çeşitleri)
  • LED aydınlatma ekranlar (AMOLED, Super AMOLED ve varyasyonları)

2.Batarya

Telefon Hangi Parçalardan Oluşur başlı altındaki makalemizin en önemli noktalarından biri Telefonların bataryaları, mobil cihazlarda çıkarılabilir veya sabit lityum iyon pil teknolojisini kullanır. Piller akıllı telefonun en önemli bileşenidir. Bir lityum iyon piliniz varsa, kalibrasyon veya test ile ilgili sorunlarınız olmaz. Ancak bu, mevcut batarya üretiminin sorunsuz olmadığı anlamına gelmez. Kullanıcıların bu tür uçucu bileşenleri kullanan donanıma dikkat etmesi gerekir. Eğer bataryanızda sorun var ise veya pilinizin ömrü doldu ise Cep Hastanesi Teknik Servisimizde Batarya Değişimi yapmaktayız.

Iphone 6G Batarya Değişimi

3.SoC (System-on-chip veya Chipset)

SoC, belki de bir akıllı telefondaki en önemli bileşendir ve bazı kullanıcılar bunu cihazın işlemcisi olarak karıştırır. Ancak, bundan çok daha fazlası. SoC, CPU, GPU, LTE modem, ekran işlemcisi, video işlemcisi ve telefonun işlevsel bir sisteme dönüştüren tüm bölümlerinden oluşabilir.

Birçok şirketin (Qualcomm, MediaTek, Samsung, Huawei, Apple) sahip olduğu gelişmiş yonga setlerine sahip telefonları görebilirsiniz. Buna rağmen, tüm yonga setleri ARM ile aynı sistem mimarisini kullanır. ARM sadece kendi işlemcilerini ve GPU’larını üretmekle kalmaz, aynı zamanda tasarımını ve sistem mimarisini diğer şirketlere lisanslayarak da güçlü ve verimli SoC’ler yapmak için teknolojilerini kullanabilirler.

4.Bellek ve depolama

Hiçbir akıllı telefon RAM ve bellek (sistem depolama) kullanılmadan çalışamaz. İlk olarak, RAM hakkında konuşalım; çoğu mobil cihaz LPDDR3 veya LPDDR4 kullanırken, bazı ileri teknoloji akıllı telefonlar LPDDR4X RAM kullanır. ‘LP’, ‘düşük güç’ anlamına gelir ve bu yongaların toplam voltajını azaltır, bu da onları oldukça verimli hale getirir ve cep telefonlarına daha uzun pil ömrü sağlar.

Telefon Rami

LPDDR4, LPDDR3’ten daha verimli ve güçlüdür, LPDDR4X yüksek hız ve verimlilik seviyeleri sağlar. LPDDR4X’in üretimi daha pahalıdır, bu yüzden onları sadece amiral gemisi akıllı telefonlarında modellerinde görebiliriz.

Dahili depolama alanına gelince, 32GB arasında değişen flash bellek olarak kullanılabilir ve bazı telefonlarda 256GB’a kadar çıkabilir. Doğal olarak, kullanıcıların gereksinimleri ve kullandıkları depolama miktarı ile artar.

İlginizi Çekebilir: Kurumsal Cep Telefonu Tamiri

5.Modemler

Akıllı telefonlar günün sonunda sadece telefon olduğundan, kısa mesaj ve çağrı almak ve göndermek için iletişim bileşenlerine ihtiyaç duyarlar. İşte burada modemler devreye giriyor ve her SoC üreticisinin Qualcomm, Samsung, Huawei ve diğerleri de dahil olmak üzere kendi marka modemleri var.

Üreticiler her gün en verimli LTE yongalarını sunmak için yeni teknolojiler kullanıyor. Ancak kendi hücresel ağınız bu hız seviyelerini desteklemiyorsa, akıllı telefonlarda bu kadar güçlü çiplere sahip olmanın hiçbir anlamı yoktur.

6.Kamera

Tüm akıllı telefonlarda arka ve ön kameralar bulunur. Bu sayı aynı zamanda daha kaliteli çekimler yapmak için artıyor. Eğer ki cep telefonunuzun kamerası çalışmıyor ve ya kamera camı kırıldı ise Teknik Servisimizde Kamera Tamiri yapmaktayız. Örneğin iPhone XR telefonları, 1 / 2.55 inç sensörlü 12 mega piksel f / 1.8 diyafram açıklığına sahip 26mm geniş açılı bir ana kamera ile birlikte geliyor. Bir akıllı telefonun üç ana parçası vardır:

  • Sensör
  • Lens
  • Görüntü işlemcisi

7.Sensörler

Bir akıllı telefonda, ‘dokunma’ işlevini sunmasını sağlayan beş ana sensör vardır. Tüm bu sensörlerin adları ve önemi aşağıda detaylandırılmıştır:

  • İvmeölçer : Uygulamalar tarafından cihazın yönünü ve hareketlerini algılamak için kullanılır.
  • Jiroskop : Telefonunuzun dönüşünü (Yatay/Dikey) tespit etmek için Accelerometer ile birlikte çalışır.
  • Dijital Pusula : Telefonun harita / navigasyon amacıyla Kuzey yönünü bulmasına yardımcı olur.
  • Ortam Işığı Sensörü : Bu sensör, ekran parlaklığını çevre ışığına göre otomatik olarak ayarlayabilir ve pil ömrünün korunmasına yardımcı olur.
  • Yakınlık Sensörü : Görüşme sırasında, cihaz kulaklarınıza yaklaştırılırsa, istenmeyen dokunma komutlarını önlemek için ekranı otomatik olarak kilitler.

Artık bir akıllı telefonun içindeki parçalarla ilgili daha fazla bilgiye sahipsiniz. Ekleyeceğiniz bir şey varsa, düşüncelerinizi ve geri bildirimlerinizi yorum ile iletebilirsiniz.

Bu makale için Google’da en çok aranan kelimeler ;  Telefonun içinde neler var , Akıllı telefonun içindeki parçalar , Telefonun içindeki  Malzemeler , Telefonun içinde ne var , Cep telefonu anakart üzerindeki Parçalar , Akıllı telefon terimleri , Telefon parçaları , Akıllı telefon Ne demek